Straatgoten vol met kilo’s afgedankte plastic bekers, zó moet het niet meer. Dit weekend, tijdens ESNS, werd ‘Groene Evenementen Noord-Nederland’ (Groenn) opgericht, voor verduurzaming van evenementen in de regio.
Duurzaamheid is voor festivals een grote uitdaging. Grote drommen bezoekers verplaatsen zich naar één plek en laten daar - volgens onderzoek door Green Events uit 2017 - zo’n 2 kilo afval achter op het festivalterrein. Ze stoppen zich vol met hamburgers en bier en kopen Tshirts die ze niet nodig hebben.
Directeuren van de festivals Paradigm, Eurosonic Noorderslag (ESNS), Noorderzon en Bevrijdingsfestival zetten zaterdag gezamenlijk hun handtekening onder de oprichting van het manifest ‘Groenn’. Concreet is daarmee een kennisloket in het leven geroepen voor duurzaamheidsvragen van andere evenementorganisatoren en beleidsmakers.
Tijdens die lancering maakten de festivaldirecteuren duidelijk dat Groenn een voortzetting is van eerder beleid. „Het lijkt nu net alsof we nog moeten beginnen. Maar deze festivals- net als veel andere- zijn al jaren bezig met het thema”, sprak Femke Eerland (Noorderzon) „Een van de redenen dat we dit doen is dat we het pionieren willen brengen naar een volgende fase. Alleen ga je harder, maar samen kom je veel verder.”
„Wij waren het altijd wel met elkaar eens dat er nú iets moest gebeuren. Maar in de praktijk wezen we vaak naar elkaar en naar de politiek”, zegt Paul Grimmius (Paradigm). Omdat meerdere organisatoren én gemeente Groningen aangehaakt zijn bij Groenn, kan dat nu verleden tijd zijn.
Het idee voor Groenn kwam voort uit een videovergadering in coronatijd tussen de evenementorganisatoren en de gemeente Groningen. Aanleiding voor dat gesprek was een feest van studentenvereniging Vindicat, waarna het Zilvermeer bezaaid lag met plastic wegwerpbekers. De gemeenteraad wilde daardoor een ban op plastic bekers. Eerland: „We zaten allemaal toen in verwarring tijdens die call, want wij gebruikten die zachte plastic bekertjes allemaal niet meer. Blijkbaar hadden we niet goed duidelijk gemaakt wat we allemaal doen. Ook niet als festivals onder elkaar.
We hadden apart allerlei eigen initiatieven opgestart. Daarom zijn we naderhand nog eens bij elkaar gekomen.” Groenn was daarvan het gevolg. Want verduurzamingsambities zijn er bij alle vier festivals. Elk van hen gebruikt al langer herbruikbare hardcups, in plaats van zachtplastic bekers. Paradigm en Eurosonic Noorderslag hebben aangegeven in 2030 circulair en CO2-neutraal te willen zijn.
Tijdens de huidige editie van ESNS staat er op de Grote Markt voor het eerst een waterstofaggregaat tussen het publiek. De duurzaamheidsvragen kun je stellen via de website van Groenn. „We pretenderen niet alles te weten”, zegt Marlene Boere (ESNS). „Maar we hebben het netwerk en de connecties om zaken uit te zoeken.”
Blijf op de hoogte!
Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief!